Mitä sinun on tiedettävä käsineiden viillonsuojasta

Mitä sinun on tiedettävä käsineiden viillonsuojasta 

Olemme vakuuttuneita siitä, että kutakin tehtävää varten on ainakin yksi käsine. Käsineen tulisi suojata riskeiltä ja samalla tehdä työstä helpompaa ja mukavampaa. Valittavana on kuitenkin monia erilaisia ​​malleja, minkä vuoksi oikean valitseminen tuntuu melko vaikealta. Tämän oppaan avulla haluamme antaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita saamme viiltosuojakäsineiden valinnassa.

Tarvitsenko todella leikkauskäsineitä?

Tiesitkö, että vuosittain tapahtuu keskimäärin noin 3500 onnettomuutta, joissa ihmiset loukkaantuvat kätensä? Tapaturmat aiheutuvat terävistä esineistä ja terävistä reunoista. Tämä tarkoittaa, että joka työpäivä tapahtuu niin vakavia viiltoja, että henkilön on otettava sairausloma. Leikkausten estämiseksi on monia tapoja,
ja yksi niistä on yksinkertaisesti käyttää leikattuja käsineitä. Jos käsittelet työssäsi teräviä esineitä tai terävien reunojen työkaluja, voi olla aika hyvä sijoittaa hyvään pariin leikkaussuojakäsineitä. Turvallisuuden vuoksi.

2. Kuinka ymmärrän leikkaussuojan tasojen erot?

Ymmärtää kuinka käsineet suojaavat meitä viiltoja vastaan, on helpoin ymmärtää miten ne testataan ja
miten ne saavat erilaiset arvot leikkaussuojaustasoilla. 

Yleisin standardi käsineiden testauksessa ja niiden suojaamisessa mekaanisilta vaaroilta on eurooppalainen standardi EN388. Toisella sijalla on amerikkalainen standardi ANSI / ISEA 105. Joillakin käsineillä voi olla sekä eurooppalaisten että amerikkalaisten standardien mukainen suoja. Vaikka ne ovat samanlaisia ​​toistensa kanssa, kummankin tarkoituksena on tarjota mahdollisimman oikeudenmukainen esitys leikkaussuojatasoista. 

Eurooppalainen EN388-standardi

EN388 testaa käsineiden suojan mekaanisilta vaaroilta, kuten kulutuskestävyys, leikkaussuoja, repäisylujuus, puhkeamiskestävyys, ISO13997-leikkaussuoja ja iskusuojaus. 

Tässä oppaassa keskitymme leikkaussuojaan, joka on saatavana kahdessa testissä, testissä pyöreällä veitsellä ja uudella testillä ISO13997 suoralla veitsellä. 

EN388-testi pyöreällä veitsenterällä:

Käsine altistetaan pyöreälle terälle tasaisella nopeudella ja paineella. Leikkausten määrä lasketaan, kunnes käsine on leikattu läpi. Mitä enemmän leikkausliikkeitä käsine pystyy käsittelemään, sitä korkeampi suoja-arvo määritetään vertaamalla sitä vertailunäytteen testituloksiin. Tämä indeksi luokitellaan alimmasta suojaustasosta 1 korkeimpaan suojaustasoon 5 .

EN388-testi suoralla veitsenterällä tai ISO13997:

Vuonna 2016 otettiin käyttöön uusi testi, jonka katsotaan pystyvän paremmin edustamaan todellisia työpaikan tilanteita. Tällöin käsine altistetaan leikkausliikkeille suoralla veitsenterällä vaihtelevassa paineessa. Jokaisen leikkausliikkeen jälkeen veitsen terä vaihdetaan uuteen ja paine kasvaa. Mitä enemmän voimaa tarvitaan käsineen läpileikkaamiseen, sitä korkeampi suojaustaso sitä saa. Alin suojaustaso on A ja korkein F. 

ANSI 105

Amerikkalaisella ANSI 105 -standardilla on vain yksi testi osoittamaan käsineen leikkaussuojataso. Testimenetelmää kutsutaan  Tomodynamometer-testiksi (TDM), ja se on itse asiassa sama kuin  EN388-testi suoralla veitsenterällä ISO13977. Ainoa ero on, että voima mitataan grammoina Newtonin sijasta ja että tasoja on enemmän.  Leikkaussuojatasot vaihtelevat A1: stä, joka on alin, A9: ään, joka on korkein suojaustaso.  ANSI 105 ja EN388 ISO13997 voidaan verrata suoraan toisiinsa vastaavien suojaustasojen saavuttamiseksi eri standardeissa. 
 

EN388 ANSI105 -vertailu

3. Minkä tason leikkaussuojaa tarvitsen?

Leikkaussuojan tarve riippuu kokonaan suoritettavan työn tyypistä. Joissakin työpaikoissa on vähemmän alttiita teräville reunoille, kun taas muiden työpaikkojen riskit voivat olla huomattavasti suuremmat. Turvallisuusedustajalla on pääsy yrityksen riskianalyysiin, joka antaa sinulle tarvitsemasi vastaukset. Joissakin töissä joudut ehkä joutumaan tekemään oman riskianalyysin ja sitten leikatun suojariskin tulisi olla yksi tutkittavista kohdista.

Yleensä voit jakaa toimialat seuraavasti:

Työskentelyyn, jossa leikkausvammojen riski on pienempi, kuten laakerit ja helppo asennus, leikkaussuoja A tai B on yleensä riittävä.

Työkohteisiin,  joilla on keskisuuri riski, kuten auton kokoonpano, rakennus tai öljy ja kaasu,  leikkaussuoja C tai D on yleensä riittävä, mutta riippuu kokonaan työpaikan olosuhteista. 

Työssä, jossa on suuri leikkausriski, kuten raskas teollisuus, metallin ja lasin valmistus, paperin tuotanto tai kierrätys, suositus on yleensä suojaustaso E - F 

HUOMAUTUS! Seuraava taulukko sekä kaikki suositukset ovat vain ohjeellisia. Turvallisuusedustajan pitäisi pystyä auttamaan sinua tekemään asianmukainen riskianalyysi. 

 

leikkauskestävät käsineet, ehdotetut käyttöalueet

4. Testitulokset eivät ole aina sovellettavissa todellisuudessa 

Eri työpaikat ja niitä suorittavat ihmiset ovat hyvin yksilöllisiä. Monet ihmiset ovat jo huomanneet, että joskus on melkein mahdotonta verrata testituloksia suoraan todellisiin tilanteisiin. Metallilastut ovat pyöreitä, mutta voivat silti olla teräviä, aivan kuten teräslanka, mutta mikään standardien testeistä ei voi simuloida näitä riskejä luotettavalla tavalla. Siksi on tärkeää muistaa, että testien suojaustasot ovat vain yleisiä ohjeita.

Kun valitset käsineitä, älä katso vain tiettyä suojaustasoa. Yritä sen sijaan nähdä kokonaisuus ja verrata sitä omiin kokemuksiisi, joissa sormenpäätuntuma, luja pito, vesi- ja öljynkestävyys voivat olla yhtä tärkeitä sinulle, jotta voit olla turvallinen työssä. 

Paras neuvomme on ensin tehdä testikierros pienemmillä käsineillä. Arvioinnin jälkeen on paljon helpompaa päättää paras valinta, ennen kuin sinun on ostettava suurempia määriä. Muista, että käsine, jolla on korkein leikkaussuoja,  ei välttämättä ole paras sinulle ja työtehtävillesi. Sijoita oikeaan valintaan tarvittava aika ja vaivaa, se maksaa todella pitkällä aikavälillä. 

5. Lisää rahaa, pese käsineet

Heitätkö käsineet pois, koska ne ovat hikisiä ja likaisia? Sitten on aika miettiä uudelleen. Pesemällä käsineet voit pidentää käyttöikää huomattavasti, mikä auttaa sinua säästämään rahaa. Leikatut suojakäsineet kestävät kauemmin kuin luulet. Ei ole harvinaista, että teollisuus voi pestä käsineet 3-4 kertaa muuttamatta käsineiden suojaa. Tämä vastaa 3-4 uuden käsineparin kustannuksia, mikä tarkoittaa, että voi olla parempi ajatus sijoittaa korkealaatuisempiin käsineisiin.

Viimeinen vinkki yleiseen kestävyyteen on myös tarkastella käsineen testituloksia kulutuskestävyyden suhteen. Tärkeintä on kuitenkin tehdä käsinekokeet, jotta löydetään käsineen todellinen suorituskyky ja käyttöikä omalla työpaikallasi.